2011. február 7., hétfő

Ha tudta, miért nem szólt???

... avagy gondolatok "a" mese margójára.


Legutóbb azt mondtam, olvassátok el A nagyravágyó feketerigó c.mesét.
Megtettétek? Elolvastátok? Különben nem értitek, mit akarok mondani...

Szóval ott a kisfiú. Barátot keres - ezzel vagyunk még így néhányan... Csak azt nem értem, miért nem mondja ki, amit szeretne. A legelső alkalommal... Miért vár vele annyit...?

Haragudtam a kisfiúra. Nem fair! Mindig azt hisszük, a kis feketerigó a ludas: miért pingálta ki magát? Miért nem várta meg, hogy a kisfiú odamenjen hozzá s azt kérdezze: Nem leszel a barátom?

Akárhogy is nézem: ez a barátság nem a rigó miatt kezdődött félévvel később... Pontosabban: nem csak! A kisfiú ugyanúgy nem volt kész a barátságra. Először azt kellett megtudnia - önmagával kapcsolatosan is - hogy MIT/MILYET NEM AKAR... 


Egyszer egy barátom azt mondta: Ha kimondtad az IGEN-t, tartsd magad ahhoz. Ha kimondtad a NEM-et, ahhoz tartsd magad. Csakhogy azt gondolom: ahhoz, hogy tudjuk, mi IGEN, ahhoz ki kell mondanunk párszor előtte azt is: mi NEM...

Miért?

Mert különben utána folyton hátratekintgetnénk...
Meggyőződésem, hogy a "hufnágelpistik"-nek, az ál-zöldköllőknek, az ál-gólyáknak, az ál-sárgarigóknak (amik viszont veszélyesen hasonlítanak az igazi feketerigókra, de mégsem ugyanazok!) meg kell tanulnunk NEM-et mondani! A barátság védelme érdekében mindenképp.

A kisfiú barátot akart. De még ő sem állt készen "barátilag" - vagyis: a barátság nevű tantárgyból még ő sem vizsgázott... Egy dolog vágyni valami után, s egészen más dolog készen lenni rá.

Egyet irígylek mégis a kisfiútól - ő ezt a tantárgyat egyetlen félév alatt letudta. Mármint az elméletet... A gyakorlat persze csak ezután következett.

Nekem több szemeszter sem volt elég ...
No, de ameddig nem csapnak ki az iskolából, addig újból és újból felveszem ezt a tantárgyat. :)

Ha valaki megtudná, mi a "tételsor", szóljon - hátha egyszer nekem is sikerül a "vizsga"...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése